Najpyszniejszy deser kremowy na świecie do zrobienia w 15 minut. Krok po kroku.

Jeśli szukasz przepisu na prosty i szybki deser bez pieczenia, trafiłeś znakomicie!

Koniecznie skorzystaj z poniższej receptury. Z pewnością zakochasz się w smaku śmietankowego kremu, podpowiadamy więc, że idealnie sprawdzi się do ciast i tortów.

Niezbędne do przygotowania deseru składniki:

  • 1 opakowanie żelatyny
  • 300 g mleka skondensowanego
  • 500 g śmietany
  • 150 ml wody

Możesz dodać także:

  • maślane ciasteczka, herbatniki lub biszkopty
  • kawa, kakao lub mleko do ich namoczenia

Składniki potrzebne do dekoracji:

  • 200 g czekolady
  • 250 ml śmietanki 30%

Sposób przyrządzenia:

Na dnie miski lub innego naczynia wyłóż warstwę składającą się z wybranych namoczonych lub suchych ciastek (wedle uznania). Przygotuj krem. Ubij razem skondensowane mleko oraz śmietanę.  Żelatynę rozpuść według instrukcji na opakowaniu, w niewielkiej ilości wody.

Możesz tutaj zastosować również zimny usztywniacz żelatynowy. Tak przygotowaną żelatynę wymieszaj wraz z kremem.  Powstałą masę możesz przełożyć bezpośrednio na warstwę ciastek, ewentualnie stworzyć kilka warstw, układając na zmianę herbatniki i śmietanowy krem – wszystko zależy od twoich preferencji i koncepcji na sposób podania tego deseru.

Na sam koniec przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej i cały czas mieszając, dodawaj do niej połamaną czekoladę. Proces ten możesz przeprowadzić także w mikrofali, wówczas czas przygotowania znacząco się skróci. Polewą udekoruj cały deser. Podawaj po jej stwardnięciu.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!