Szybki deser dla każdego łasucha: Ptasie mleczko – Moje rodzina je uwielbia – zrobisz je bez pieczenia.

Ptasie mleczko – ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 4 białka jaj
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 12 g żelatyny
  • 260ml wody
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g masła

Przygotowanie:

W jednej szklance wody rozpuścić żelatynę i odstawić ją na godzinę. Do ubitych na puszystą pianę białek dodać kwasek cytrynowy. Następnie dodać syrop cukrowy. Przepis na syrop: 4 łyżki cukru i 4 łyżki wody gotować na małym ogniu przez 15 min.

W dalszej kolejności podgrzać wcześniej rozpuszczoną żelatynę, należy uważać aby się nie zagotowała. Ciągle ubijając białka dodać cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.

Po chwili rozpuścić w kąpieli wodnej masło z czekoladą. Po czym wlać czekoladową masę do formy i wstawić do lodówki na 15 minut. Po 15 minutach wyjąć z lodówki formę i na czekoladę wlać masę z białek. Tak wykonane ciasto włożyć do lodówki, aby zastygło.

Po zastygnięciu ciasto można udekorować według własnych upodobań, np. listkami mięty czy płatkami czekoladowymi.

Ptasie mleczko najlepiej smakuje ze świeżo parzoną kawą.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!