Pyszny deser, który Robię prawie co każdy weekend. Jedna blacha to za mało. Super przepis na każdą okazję

Przepyszny deser, lepszy od lodów! Jest to najsmaczniejsze ciasto, jakie jadłam w życiu!

Smaczny deser, delikatniejszy od lodów! Niezwykły skarb wśród ciast! Koniecznie musisz go spróbować! Zawiera klasyczne połączenie czekolady i śmietanki. Podbije serce każdego smakosza rozmaitych słodkości!

Składniki:

Na ciasto:

  • 5 sztuk jajek
  • 125 gram cukru pudru
  • 125 gram mąki pszennej
  • 25 gram kakao
  • 8 gram cukru waniliowego
  • 40 ml wody
  • sól (szczypta)

Na nadzienie:

  • 400 gram śmietanki (30%)
  • 100 ml mleka
  • 75 gram miodu
  • 125 gram białej czekolady
  • 8 gram cukru waniliowego
  • 10 gram żelatyny
  • 50 ml wody

Na polewę:

  • 80 gram śmietanki (30%)
  • 80 gram gorzkiej czekolady

Przygotowanie deseru:

Najpierw przygotuj biszkopt. Za pomocą miksera ubijaj jajka z cukrem na wysokich obrotach przez czas około 10 do 12 minut, aż powstanie puszysta pianka. Na koniec ubijania dodaj cukier waniliowy i sól.

Dokładnie wymieszaj masę. Natomiast mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przesiej masę przez sito i dodawaj stopniowo do miski. Wymieszaj złączoną masę od dołu ku górze.

W dalszej kolejności wymieszaj wodę z dodatkiem 2 łyżeczek ciasta. Teraz wylej mieszankę na brzegi miski. Ponownie dokładnie wymieszaj całą masę od dołu do góry.

Następnie wyłóż blachę do pieczenia odpowiednim papierem i nasmaruj ją cienką warstwą masła. Wylej na blachę przygotowaną masę i równomiernie rozprowadź.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 12 do 15 minut.

Po tym czasie, sprawdź czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki. Gdy biszkopt będzie już upieczony, daj mu ostygnąć. Potem przytnij go w połowie. Jeśli jest to konieczne, przytnij krawędzie, aby były proste.

Teraz przełóż jedną z części do foremki w kształcie kwadratu. Pamiętaj, aby przykryć ścianki biszkoptu folią do ciast albo papierem do pieczenia.

Czas na przygotowanie kremu.

Najpierw wymieszaj żelatynę z wodą i poczekaj do czasu, aż spęcznieje. Wlej śmietanę do miski, dodaj do niej wanilię i ubij mieszankę na gęstą pianę. Odstaw do lodówki. Następnie podgrzej mleko.

Nie pozwól mu się gotować. Polej odpowiednio przygotowanym mlekiem, pokruszoną białą czekoladę. Poczekaj około 1 minutę i i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Dodaj teraz miód i ponownie dobrze wymieszaj.

Następnie podgrzej żelatynę, aby była jednorodna i płynna. Wlej ją do przygotowanej masy czekoladowej. Wymieszaj dokładnie i poczekaj do czasu jej całkowitego ostygnięcia.

Niedużymi porcjami dodawaj wcześniej schłodzoną bitą śmietanę i mieszaj ją do uzyskania gładkości. Teraz równomiernie rozprowadź śmietankę na przygotowanym biszkopcie i następnie przykryj drugą jego częścią.

Czas na przygotowanie polewy.

Podgrzej śmietanę, ale nie zagotuj i polej ją na pokruszoną czekoladę. Poczekaj około 1 minutę i wymieszaj dobrze trzepaczką do czasu, aż polewa będzie gładka.

Na koniec polej czekoladę na ciasto i udekoruj jego wierzch wedle uznania (np. łopatka z ząbkami). Wstaw gotowe ciasto do lodówki na około 6 godzin.

Po około 6 godzinach, namocz nóż w ciepłej wodzie i pokrój ciasto. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!