Pyszny deser, który Robię prawie co każdy weekend. Jedna blacha to za mało. Super przepis na każdą okazję
Przepyszny deser, lepszy od lodów! Jest to najsmaczniejsze ciasto, jakie jadłam w życiu!
Smaczny deser, delikatniejszy od lodów! Niezwykły skarb wśród ciast! Koniecznie musisz go spróbować! Zawiera klasyczne połączenie czekolady i śmietanki. Podbije serce każdego smakosza rozmaitych słodkości!
Składniki:
Na ciasto:
- 5 sztuk jajek
- 125 gram cukru pudru
- 125 gram mąki pszennej
- 25 gram kakao
- 8 gram cukru waniliowego
- 40 ml wody
- sól (szczypta)
Na nadzienie:
- 400 gram śmietanki (30%)
- 100 ml mleka
- 75 gram miodu
- 125 gram białej czekolady
- 8 gram cukru waniliowego
- 10 gram żelatyny
- 50 ml wody
Na polewę:
- 80 gram śmietanki (30%)
- 80 gram gorzkiej czekolady
Przygotowanie deseru:
Najpierw przygotuj biszkopt. Za pomocą miksera ubijaj jajka z cukrem na wysokich obrotach przez czas około 10 do 12 minut, aż powstanie puszysta pianka. Na koniec ubijania dodaj cukier waniliowy i sól.
Dokładnie wymieszaj masę. Natomiast mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przesiej masę przez sito i dodawaj stopniowo do miski. Wymieszaj złączoną masę od dołu ku górze.
W dalszej kolejności wymieszaj wodę z dodatkiem 2 łyżeczek ciasta. Teraz wylej mieszankę na brzegi miski. Ponownie dokładnie wymieszaj całą masę od dołu do góry.
Następnie wyłóż blachę do pieczenia odpowiednim papierem i nasmaruj ją cienką warstwą masła. Wylej na blachę przygotowaną masę i równomiernie rozprowadź.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 12 do 15 minut.
Po tym czasie, sprawdź czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki. Gdy biszkopt będzie już upieczony, daj mu ostygnąć. Potem przytnij go w połowie. Jeśli jest to konieczne, przytnij krawędzie, aby były proste.
Teraz przełóż jedną z części do foremki w kształcie kwadratu. Pamiętaj, aby przykryć ścianki biszkoptu folią do ciast albo papierem do pieczenia.
Czas na przygotowanie kremu.
Najpierw wymieszaj żelatynę z wodą i poczekaj do czasu, aż spęcznieje. Wlej śmietanę do miski, dodaj do niej wanilię i ubij mieszankę na gęstą pianę. Odstaw do lodówki. Następnie podgrzej mleko.
Nie pozwól mu się gotować. Polej odpowiednio przygotowanym mlekiem, pokruszoną białą czekoladę. Poczekaj około 1 minutę i i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Dodaj teraz miód i ponownie dobrze wymieszaj.
Następnie podgrzej żelatynę, aby była jednorodna i płynna. Wlej ją do przygotowanej masy czekoladowej. Wymieszaj dokładnie i poczekaj do czasu jej całkowitego ostygnięcia.
Niedużymi porcjami dodawaj wcześniej schłodzoną bitą śmietanę i mieszaj ją do uzyskania gładkości. Teraz równomiernie rozprowadź śmietankę na przygotowanym biszkopcie i następnie przykryj drugą jego częścią.
Czas na przygotowanie polewy.
Podgrzej śmietanę, ale nie zagotuj i polej ją na pokruszoną czekoladę. Poczekaj około 1 minutę i wymieszaj dobrze trzepaczką do czasu, aż polewa będzie gładka.
Na koniec polej czekoladę na ciasto i udekoruj jego wierzch wedle uznania (np. łopatka z ząbkami). Wstaw gotowe ciasto do lodówki na około 6 godzin.
Comments are closed.