Domowe ciasteczka w 15 minut – proste przepisy nawet dla początkujących w pieczeniu. Chwilka roboty i można jeść.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • nasionka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy
  • 200 g margaryny
  • 4 średnie jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 3 jabłka

Wykonanie:

Margarynę rozpuść w rondelku. Cukier utrzyj z jajkami i wanilią, dodaj margarynę, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Obrane jabłka pokrój w drobną kosteczkę, dodaj do ciasta.

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, układaj na nim ciasteczka uformowane w kształt koła. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, ciasteczka piecz przez około 15 minut, aż się lekko zarumienią.

Mleczne ciasteczka

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 średnie jajko
  • 80 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Masło utrzyj z cukrem, dodaj mleko, jajko i proszek do pieczenia, Dobrze wymieszaj. Do całości przesiej mąkę i zagnieć ciasto. Rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość 7-10 mm. Wycinaj ciasteczka o dowolnym kształcie. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, układaj na nim ciasteczka. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasteczka bananowe

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!