Domowe ciasteczka w 15 minut – proste przepisy nawet dla początkujących w pieczeniu. Chwilka roboty i można jeść.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości, dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ulubione orzechy
  • garść rodzynek

Wykonanie:

Banany włóż do miski, rozgnieć widelcem, dodaj płatki owsiane, rodzynki i orzechy. Dobrze wymieszaj, a następnie rozwałkuj na grubość około centymetra. Pokrój na kwadraciki, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Ciasteczka „Madeleine”

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 90 g masła
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 średnie jajka

Wykonanie:

Masło, jajka i cukier utrzyj razem lub zmiksuj mikserem na niskich obrotach. Dodaj przesianą mąkę i sok cytrynowy. Wszystko wymieszaj. Umieść w foremkach do ciasteczek typu Madeleine lub innych. Piecz przez 12-15 minut w temperaturze 190-200 stopni.

Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!