You might also like
Być może zdarzyło CI się, że jednym z takich zaskakujących produktów była zwykła kostka masła. Istnieje jednak sposób by nigdy więcej nie być w ten sposób zaskoczonym.
Jeżeli jednak nie mamy możliwości jej zakupienia, nada się do tego także ta zwykła „sklepowa”. pamiętaj jednak, że musi mieć ona w sobie odpowiednią ilość tłuszczu (absolutne minimum to 30%). Nasza śmietankę musimy najpierw odpowiednio schłodzić.
Następnie dodajemy do niej nieco soli i przez kilkanaście minut ubijamy ją mikserem na wysokich obrotach. Po pewnym czasie wytrąca się niewielkie cząsteczki masła, które już wkrótce stworzą większa żółta bryłkę. Na dnie pojemnika powinna wytrącić się natomiast dość mętna ciecz – jest to maślanka. Kiedy nasze masło jest już prawie jednolita zbita masą, należy przełożyć je do gazy i przepłukać zimną bieżącą woda.
Comments are closed.