Sekretny przepis na racuchy i ciasta z czasów PRLu. Gratka dla każdego łasucha.

W pierwszej kolejności przygotować należy wodę o temperaturze około 40 do 35 stopni. Wlej wodę do głębokiej miski. Teraz dodać trzeba rozpuszczone drożdże i cukier.

W następnym kroku dodaj mąkę. Przed wsypaniem należy ją przesiać, aby napowietrzyć. Dzięki temu ciasto będzie delikatne i miękkie. Mąkę należy dodawać powoli, porcjami i delikatnie mieszając. Teraz kolej na sól i rozpuszczone masło. Można je zastąpić innym tłuszczem np. margaryną lub olejem. Wszystkie składniki należy wymieszać do połączenia.

W początkowej fazie do mieszania użyć drewnianej łyżki, a następnie wyrabiać rękami. Gotowa konsystencja ciasta powinna być lepka i miękka. Tak przygotowane chowamy pod ręcznikiem lub owijamy folią spożywczą i zostawiamy na godzinę, żeby odpoczęło i wyrosło.

W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o około 1,5 do 2 razy. W kolejnym kroku takie wyrośnięte ciasto rozciągamy, ponownie przykrywamy folią i zostawiamy na jeszcze godzinę.

Tak przygotowane ciasto jest bazą do różnych wypieków. Jest miękkie, puszyste, można z niego usmażyć placuszki. W tym celu należy odmierzyć ilość ciasta, jaką chcemy użyć, podzielić na mniejsze porcje. Można urozmaicić nadzieniem i usmażyć.

Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!