Jeśli chcemy cieszyć się wyśmienitym smakiem fileta, musimy zwrócić uwagę na wszystkie etapy jego przygotowania – nawet rozmrażania! Zamrożony filet najlepiej jest namoczyć w wodzie mineralnej (gazowanej!); w ten sposób ryba szybciej się rozmrozi oraz nabierze pożądanej miękkości.
Za to przed smażeniem ryby, jeżeli chcemy uniknąć jej rozpadania się – polecam włożyć rybę na moment… z powrotem do zamrażarki. Dzięki temu podczas smażenia ryba się nie „rozejdzie”!
Przed panierowaniem ryby, rozłóż kawałki fileta obok siebie. Pokrop je solą i cytryną; zostaw tak na pół godziny. Możesz przykryć ryby ręcznikami papierowymi, aby wchłonęły nadmiar wilgoci. W tym czasie, możesz zmieszać ze sobą jajka, mleko i sól – do tego dodaj swoje ulubione przyprawy.
Po upływie pół godziny możesz przejść do panierowania: obtaczania filetów w mące, jajkach, i wreszcie – w bułce tartej. Po kwadransie powtórz proces panierowania. Następnie włóż przygotowane filety do zamrażarki na około 20 minut. Po wszystkim – możesz przejść do smażenia!
Filety ułóż na patelni, na gorącym oleju. Przykryj je pokrywką i pozwól się smażyć przez 3-4 minuty; następnie obróć na drugą stronę. Mała rada – aby uniknąć rozpadnięcia się filetów, lepiej nie używaj do tego widelca! Usmażoną rybę rozłóż na papierowych ręczniczkach, by wchłonęły one nadmiar oleju.
Comments are closed.