You might also like
Tym razem będzie to sycąca zapiekanka francuska, która uwielbiana jest przez wszystkich członków rodziny. Co więcej, aby ją przygotować, większość produktów znajdziemy w domu, dzięki czemu jest nie tylko pyszna ale i tania.
Ziemniaki należy obrać, zalać wodą oraz gotować, aż będą miękkie. Po ugotowaniu należy odlać wodę oraz ugnieść na puree, jednocześnie wlewając powoli mleko oraz dodając masło. Ważne jest aby masa była jednolita, bez żadnych grudek. Masło oraz mleko dodaje ziemniakom aksamitności, a masa jest jednolita.
Umyte pieczarki trzeba pokroić na kawałki, ale niezbyt małe, ponieważ w trakcie obróbki termicznej wyparowuje z nich woda oraz kurczą się. Usmaż je na rozgrzanej, suchej patelni.
Poczekaj aż woda z warzyw odparuje, następnie dodaj odrobinę oleju (może być to olej rzepakowy) oraz smaż przez kilka minut. Dodaj sól i pieprz. Następnie pokrojoną w kostką cebulę. Należy smażyć warzywa przez kilka minut, aż do miękkości cebuli.
W tym samym czasie najlepiej na drugiej patelni usmaż pokrojonego w kostkę kurczaka na oleju. Po uzyskaniu rumieniącego się koloru dodaj mięso do warzyw oraz wlej śmietanę. Gotuj na wolnym ognisku około 5 do 7 minut. Na końcu zetrzyj ser na grubych oczkach.
Comments are closed.