Pyszna „Leniwa” galareta szybka w przygotowaniu – Bez gotowania przez wiele godzin

Galareta kupiona w sklepie, niestety nigdy nie będzie taka smaczna jak ta, którą zrobisz samodzielnie w domu.

Przyrządzanie galarety jest czasochłonne i wymaga pracy, ale tutaj poznasz przepis, dzięki któremu będzie to dużo szybsze! Z podanych niżej składników, wychodzi kilogram przepysznej galarety, dzięki czemu jest ona również niezwykle tania. Potrzeba Ci jedynie kilku składników.

Składniki szybkiej galarety:

  • 3 udka z kurczaka
  • 20 g żelatyny
  • 1 średnia marchew
  • pół cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • liść laurowy

Jak wykonać szybką galaretę?

Udka zalej w garnku litrem wody i zagotuj. W czasie gotowania możesz przygotować warzywa. Obierz i pokrój cebulę oraz marchew na spore kawałki, a trzy ząbki czosnku poprzekrawaj na połowy.

Po zagotowaniu mięsa usuń szumy, dodaj warzywa oraz przyprawy. Gotuj całość na niewielkim gazie przez półtorej godziny. Żelatynę wsyp do połowy szklanki zimnej wody, zamieszaj i odstaw do momentu jej spęcznienia.

Ugotowane udka z kurczaka wyjmij z garnka i wystudź. Następnie obierz je z mięsa. Mięso podziel na długie kawałeczki. Bulion odcedź na sicie i przelej z powrotem do garnka. Następnym krokiem jest dodanie żelatyny. Podgrzewaj je razem do chwili, w której żelatyna będzie całkowicie rozpuszczona. Całość posól i dodaj przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku.

Mięso (warzywa też, jeżeli lubisz bardziej urozmaiconą galaretkę) wyłóż na miseczki i zalej bulionem z żelatyną. Poczekaj aż wystygnie i schowaj na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!