You might also like
Zacznij od dokładnego umycia pomarańczy, następnie przekrój je na pół i wyciśnij z nich sok. Jeśli nie masz pomarańczy, możesz użyć soku 100%. Zwróć uwagę na skład, zadbaj by sok był jak najbardziej naturalny. Do przygotowania galaretek potrzebne jest 300 ml świeżego soku z pomarańczy.
Wyciśnięty sok przecedź przez sito, aby pozbyć się wszelkich pozostałości miąższu. Przecedzony sok wymieszaj dokładnie z cukrem oraz żelatyną, zamieszaj i odstaw na około 15 minut, w tym czasie przygotowany płyn powinien lekko zgęstnieć.
Tak przygotowaną miksturę przelej do garnka i ustaw na małym płomieniu. W trakcie podgrzewania powoli mieszaj roztwór, cukier i żelatyna powinny się w tym czasie rozpuścić. Bardzo ważne jest aby nie doprowadzić płynu do wrzenia.
Podgrzany roztwór przelej do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie wstaw do zamrażarki. Po około godzinie galaretka powinna być gotowa.
Comments are closed.