Garnek karpacki – niezwykle sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Nie tylko na chłodne dni.

Garnek karpacki to idealne danie dla całej rodziny. Potrwa jest niezwykle sycąca, smaczna i z powodzeniem może zastąpić dwa dania w jednym, czyli zupę i drugie.

Ponadto, jest to także ciekawy pomysł na zaskoczenie gości. Postaw duży gar karpacki na stole i częstuj swoich znajomych. Przygotowując to danie według poniższego przepisu masz gwarancję, że będą zaskoczeni smakiem! Dla uzupełnienia posiłku możesz przygotować także kaszę gryczaną, pampuchy, kluski a także bukiet świeżych surówek. Fantastyczne połączenie!

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny
  • 1 kg ziemniaków
  • puszka marynowanych pieczarek
  • puszka marynowanej fasoli czerwonej
  • 0,5 kg marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • świeża pietruszka
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż na niej pokrojone wcześniej warzywo. Następnie pokrój mięso w kawałki. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebulę poszatkuj w piórka, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodając do przecieru pomidorowego (około 6 łyżek).

Gdy ziemniaki na patelni już się zarumienią, wrzuć cebulę i zamieszaj. Po kilku minutach dodaj mięso. Wszystko dopraw solą, pieprzem i przesmażaj przez około 5 minut.

W następnym kroku dodaj marchew, puszkę pieczarek, puszkę fasolki i znów zasmażaj przez kilka minut. Po tym przełóż wszystko do głębokiego garnka żaroodpornego lub glinianego naczynia.

Osobno zagrzej 2 litry wody z zielem angielskim, liściem laurowym, przecierem pomidorowym z czosnkiem, przyprawami oraz świeżo ciętą pietruszką. Kiedy wywar będzie już gorący, przelej całość do garnka z mięsem. Zakryj pokrywką.

Tak gotowe danie wstaw do chłodnego piekarnika. Piec ustaw na 180 stopni i w takiej temperaturze duś potrawę przez około 50-60 stopni.

W tym czasie składniki dokładnie się ugotują i przejdą smakiem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!