You might also like
Ponadto, jest to także ciekawy pomysł na zaskoczenie gości. Postaw duży gar karpacki na stole i częstuj swoich znajomych. Przygotowując to danie według poniższego przepisu masz gwarancję, że będą zaskoczeni smakiem! Dla uzupełnienia posiłku możesz przygotować także kaszę gryczaną, pampuchy, kluski a także bukiet świeżych surówek. Fantastyczne połączenie!
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż na niej pokrojone wcześniej warzywo. Następnie pokrój mięso w kawałki. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebulę poszatkuj w piórka, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodając do przecieru pomidorowego (około 6 łyżek).
Gdy ziemniaki na patelni już się zarumienią, wrzuć cebulę i zamieszaj. Po kilku minutach dodaj mięso. Wszystko dopraw solą, pieprzem i przesmażaj przez około 5 minut.
Osobno zagrzej 2 litry wody z zielem angielskim, liściem laurowym, przecierem pomidorowym z czosnkiem, przyprawami oraz świeżo ciętą pietruszką. Kiedy wywar będzie już gorący, przelej całość do garnka z mięsem. Zakryj pokrywką.
Tak gotowe danie wstaw do chłodnego piekarnika. Piec ustaw na 180 stopni i w takiej temperaturze duś potrawę przez około 50-60 stopni.
Comments are closed.