Gołąbki pod pierzynką z przepisu mojej babci: Zaskoczę Cie tym przepisem – Obłędny smak.

Nowy sposób na tradycyjne gołąbki! Jeśli zapytamy kogoś o nazwy tradycyjnych przysmaków z pewnością wymieni on gołąbki.

Sposób ich przygotowania znały nasze babcie i przekazały go naszym rodzicom. Ruszmy nieco głową i przygotujmy danie w nowy sposób. Czas użyć fantazji.

Na początek przygotuj:

  • 1 sztukę białej kapusty
  • 50g ryżu
  • 150g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebulę
  • 1 marchewkę
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100ml wody
  • 30g śmietany 18%
  • 100g twardego sera
  • 2 sztuki pomidorów
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 15g koperku
  • 15g natki pietruszki
  • nieco soli i pieprzu

Wykonanie:

Tradycyjnie sparzamy liście kapusty w garnku z gorącą wodą. Jeśli się śpieszymy możemy wstawić kapustę do mikrofalówki na 5 do 10 minut, choć twoja babcia pewnie załamałby na to ręce.

Następnie przy pomocy zimnej wody płuczemy ją i zrywamy liście. Na pół twardo gotujemy ryż, będzie nam potrzebny do farszu,.

Bierzemy cebulę z marchewką, siekamy na drobne kawałki, następnie podsmażamy na patelni. Na końcu zdejmujemy z kuchenki i studzimy.

Ostudzony ryż mieszamy z mięsem, dodajemy cebulę i marchewkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.

Przygotowujemy tradycyjne gołąbki zawijając przygotowany farsz w liście kapusty. Następnie smarujemy formę olejem roślinnym i układamy zawinięte liście z farszem.

Do formy wlewamy wodę i nakrywamy folią aluminiową. Gołąbki pieczemy w ustawionym na 200 stopni piekarniku przez 30 minut. 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!