You might also like
Gotowanego ryżu możemy użyć chociażby do nadzienia zapiekanek czy do zupy mlecznej. Ale jaki jest sekret idealnego ryżu?
Oczywiście będzie nam potrzebny ryż oraz garnek z wodą, w którym go ugotujemy. Na jedną szklankę ryżu będziemy potrzebować jedną łyżeczkę soli oraz sekretny składnik: 40 gram masła.
Zanim przystąpimy do gotowania, musimy umyć nasz ryż – najlepiej wsypać go do miski, zalać wodą i zamieszać łyżką lub ręką. Powtarzamy procedurę do momentu, aż wylewana z miski woda będzie czysta. Wtedy możemy nalać do miski zimnej wody, w której nasz ryż musi sobie trochę postać. Przykrywamy miskę papierowym ręcznikiem i odstawiamy na dwie godziny lub więcej.
Kiedy ryż już odstoi swoje, możemy przystąpić do gotowania. Przepłuczmy go jeszcze w czystej wodzie, a następnie umieśćmy w garnku. Trzy minuty – właśnie tyle powinien się gotować na mocnym ogniu.
Comments are closed.