Jaki jest najlepszy sposób na ugotowanie najsmaczniejszego ryżu – zdradzę Wam pewien sekret

Gotowanie ryżu może się wydawać prostą sprawą. To podstawa wielu posiłków i popularny dodatek do dań – chętnie sięgamy po niego na co dzień, możemy go też zaserwować dzieciom czy osobom na diecie bezglutenowej.

Gotowanego ryżu możemy użyć chociażby do nadzienia zapiekanek czy do zupy mlecznej. Ale jaki jest sekret idealnego ryżu?

Co przygotować

Oczywiście będzie nam potrzebny ryż oraz garnek z wodą, w którym go ugotujemy. Na jedną szklankę ryżu będziemy potrzebować jedną łyżeczkę soli oraz sekretny składnik: 40 gram masła.

Jak ugotować ryż

Zanim przystąpimy do gotowania, musimy umyć nasz ryż – najlepiej wsypać go do miski, zalać wodą i zamieszać łyżką lub ręką. Powtarzamy procedurę do momentu, aż wylewana z miski woda będzie czysta. Wtedy możemy nalać do miski zimnej wody, w której nasz ryż musi sobie trochę postać. Przykrywamy miskę papierowym ręcznikiem i odstawiamy na dwie godziny lub więcej.

Kiedy ryż już odstoi swoje, możemy przystąpić do gotowania. Przepłuczmy go jeszcze w czystej wodzie, a następnie umieśćmy w garnku. Trzy minuty – właśnie tyle powinien się gotować na mocnym ogniu.

Właśnie wtedy musimy dodać do niego łyżeczkę soli oraz nasz sekretny składnik: masło. Przykrywamy garnek przykrywką, wyłączamy ogień i czekamy około 30 minut, żeby nasz ryż mógł stać się ryżem idealnym.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!