Imbir i marchewka – sposób na skuteczną walkę z objawami grypy – Przepis.

Obierz 100 gram marchwi i imbiru i za pomocą sokowirówki wyciśnij z nich sok. Możesz dodatkowo dodać miodu, natomiast niewskazane jest rozcieńczanie tego soku wodą. Spożywaj go 2 razy dziennie, maksymalnie 20 dni. Po 7 dniach przerwy znowu możesz powrócić do picia takiego soku. Może to pomóc w zmniejszeniu ilości ataków astmy.

Jeśli męczy Cię kaszel, stwórz naturalny lek, który go złagodzi.

Potrzebujesz jedynie cytryny, z której wyciśniesz sok, 5-6 marchwi, około 4 do 5 łyżek miodu oraz kilka plasterków imbiru. Przygotowanie rozpocznij od gotowania obranej i pokrojonej wcześniej marchewki do momentu, aż nieco zmięknie.

Tak ugotowaną marchew odstaw, aby mogła ostygnąć. Następnie rozgnieć ją i dodaj miód od sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednorodną mieszaninę. Najlepiej przechowywać ją w zamkniętym, szklanym naczyniu, w lodówce. Zalecane porcjowanie to ok. 4-5 łyżek, codziennie do momentu, aż objawy choroby ustąpią.

Takie naturalne lekarstwo, jak sam już wiesz, ma dużo właściwości prozdrowotnych. Imbir i marchewka są skuteczne nie tylko w walce z uciążliwym kaszlem, przeziębieniem czy nawet grypą. Regularne stosowanie wyżej podanych mieszanin może również złagodzić bóle i stany zapalne stawów czy złagodzić zgagę.

Mieszanki polecane są również osobom, mającym w życiu dużo stresów oraz tym, które nie mają zbyt dużo energii.  Pamiętaj, że marchew to warzywo korzeniowe, które ma największą ilość cennych dla zdrowia witamin i jest warzywem najbardziej mineralizującym.

Niewskazane jest natomiast spożywanie tych mieszanin osobom, które zażywają leki moczopędne lub zmagają się z cukrzycą. Podziel się przepisem ze znajomymi i zadbaj o swoje zdrowie już dziś.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!