You might also like
Dostałam go od mojej sąsiadki i od tamtej pory regularnie z niego korzystam. Podstawowym składnikiem jest kefir, który sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste, a co najważniejsze, smaczne! W naszym domu najczęściej przyrządzam placuszki na śniadanie.
Nadzienie możecie oczywiście zmienić, jednak uważam, ze w wersji z jagodami ich smak jest po prostu obłędny. Zakochacie się w tym smaku, tak jak ja!
W głębokiej misce dokładnie wymieszaj wszystkie wymienione powyżej składniki (oprócz jagód bądź innych owoców). Powstała masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale nie na tyle aby ugniatać ją rękoma. Nie ma również być płynna jak ciasto na naleśniki.
Zwilż palce wodą i złącz brzegi ciasta, aby farsz zamkną się w środku. Placuszki natychmiast umieść na uprzednio rozgrzanej patelni z olejem słonecznikowym.
Smaż pod przykrywką na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Następnie odsącz nadmiar tłuszczu umieszczając placuszki na papierowym ręczniku.
Comments are closed.