O której porze jedzenie jest wchłaniane, a kiedy zamienia się w tłuszcz: Jak jeść i nie przytyć.

Przyjęło się, że aby schudnąć, trzeba jeść odpowiednie produkty w danej ilości, nie zwracając uwagi na to, o której godzinie są przyswajane posiłki. Osoby, które żywią się według biorytmu, jedzą dosłownie wszystko, ale w określonym i ograniczonym czasie.

Zmiany w ciele cykliczne są nazywane rytmami biologicznymi. Według tego każdy narząd i układ narządów ma określony wzrost i spadek aktywności. Decydując się na odżywianie w ten sposób, będziesz mieć pewność, że jedzenie zostanie strawione dziesięć razy, a przy tym proces metabolizmu przyspieszy, co poskutkuje spadkiem masy ciała.

Najlepsze pory na jedzenie

Dietetycy ustalili na podstawie badania aktywności narządów plan odżywiania. Od godziny 6 rano do 10 zdecydowanie warto zjeść śniadanie, gdyż w tych godzinach jelita i żołądek pracują najbardziej aktywnie. Przed posiłkiem zaleca się wypicie jednej szklanki wody z łyżeczką miodu i jedną łyżeczką soku z cytryny.

Najlepiej wybrać na śniadanie produkty, które są bogate w błonnik, białko i węglowodany. Najlepszym wyborem będą twarde sery, jajka, chleb pełnoziarnisty i masło. Spożyte jedzenie dostarczy Ci mnóstwo energii na cały dzień i będzie całkowicie wchłonięte.

Lepiej rano zjeść syty posiłek niż decydować się na owsiankę z niskotłuszczowym jogurtem naturalnym. Pierwszy posiłek w ciągu dnia w tej diecie jest najważniejszy i nie warto się ograniczać.

W godzinach od 9-11 i 11-13 serce i śledziona ciężej pracują. Dlatego warto zdecydować się na lekką przekąskę w postaci jogurtu bananowego i kubek herbaty z suszonymi owocami. To czas, który można przeznaczyć na wysiłek umysłowy.

W godzinach 13-15 żołądek i jelita pracują na wyższych obrotach. Jednakże w tych godzinach organizm przetwarza cukier i skrobię.

Zaleca się spożycie chudego mięsa z kurczaka w porcji 150 g lub na przystawkę rybę z warzywami.

Od godziny 16-17 to czas, kiedy pracują gruczoły potowe i pęcherz. W tych godzinach spalanie tłuszczu zaczyna wzrastać, także warto poświęcić tę godzinę na aktywność fizyczną. Pamiętać należy także o uzupełnianiu płynów – wypij przynajmniej dwie szklanki wody.

Od 17-19 to moment, w którym można coś zjeść i się zrelaksować. W zupełności wystarczą pieczone warzywa z kurczakiem lub rybą i twarożek z niesłodzonymi owocami. Spożywany wieczorem posiłek powinien być mniejszy o połowę od obiadu.

O godzinie 19 układ pokarmowy spowalnia, dlatego, aby nie czuć głodu podczas kładzenia się spać, warto wypić szklankę kefiru.

W godzinach 20-21 organizm wytwarza melatoninę, która przygotowuje do snu. Herbata z rumianku, tymianku czy melisy przyczyni się do wytwarzania tego hormonu, a dodatkowo zrelaksuje ciało i uspokoi układ nerwowy.

Od 22-24 zwiększa stężenie melatoniny i hormon wzrostu, który jest odpowiedzialny za prawidłowy wzrost u dzieci i metabolizm w przypadku osób dorosłych. To faza odnowy i spalania tłuszczu, podczas snu w tych godzinach można spalić nawet 900 kalorii.

Utrzymanie zasad jedzenia według biorytmów jest dość proste, jednak należy pilnować czasu. Efektem takiego działania są stracone zbędne kilogramy, lepsze samopoczucie i większa dawka energii. Uzyskasz dzięki temu radość z życia w ciągu całego dnia.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!