You might also like
Skłoniła mnie ku temu fakt, że zawiera witaminy, mikroelementy oraz magnez. Poza tym bogaty jest w białko, błonnik, kwasy omega 3, a przy tym niemalże beztłuszczowy. Kalafior przeciwdziała schorzeniom żołądka.rakowi, cukrzycy i przeziębieniom. Dlatego warto go spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Odkąd poznałam skład tego warzywa, zajadam je często, głównie surowe, w tej postaci smakuje mi najbardziej. Ponadto nie przetworzony, nie traci żadnych wartości, jest więc najzdrowszy. Moja sałatka zapewnia więc nie tylko walory smakowe, ale także witalne.
Kalafior, umyj i osusz. Zetrzyj go na tarce o średnich oczkach.
Ogórki odsącz i pokrój drobno w kostkę. Koperek opłucz i posiekaj
W miseczce połącz ze sobą jogurt i majonez. Wyciśnij do tego czosnek przez praskę. Dodaj do tego przyprawy. Weź większą miskę i wsyp do niego ogórki, kalafiora, sos czosnkowy i koperek. Wszystko dobrze wymieszaj ze sobą.
Spróbuj i opcjonalnie dodaj jeszcze raz soli.
Sałatka pasuje idealnie jako przekąska lub dodatek obiadowy do mięs. Jeśli chcesz możesz też dołożyć marchwi, cebuli lub selera, aby zwiększyć walory zdrowotne tej sałatki. Ponadto warto wiedzieć, że im drobniej będą rozdrobnione składniki, tym sałatka będzie bardziej miękka.
Comments are closed.