Każdy ją uwielbia: Jak przygotować w przepyszny sposób pikantną marynowaną kapustę.

Kiszona kapusta to jedno z najbardziej zdrowych i popularnych warzyw. Zawiera ona w sobie niezwykle cenną witaminę C.

Kiszoną kapustę można przygotować na wiele sposobów. Stanowi ona idealny dodatek do różnych, zwłaszcza mięsnych dań. Warto tym razem wypróbować ją nieco inaczej – przygotowując ją bardziej pikantnie.

Składniki:

  • 2 kg białej kapusty,
  • 4 marchewki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 papryka chili,
  • 1 l wody,
  • 100 g cukru kryształu,
  • 2 łyżki soli,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 listki laurowe,
  • 5 goździków,
  • 100 ml słonecznikowego oleju,
  • 100 octu.

Sposób przygotowania:

Na samym początku należy dokładnie umyć, a następnie posiekać kapustę. Marchewkę obrać, a po umyciu zetrzeć ją na tarce o grubszych oczkach.

Czosnek obrać i posiekać wraz z papryką chili. Marynata składa się z rozpuszczonego cukru w 1 l wody z dodatkiem soli, goździków, pieprzu i listków laurowych. Wszystko zagotować.

Po zdjęciu z ognia należy ją ostudzić. Następnie wlać ocet oraz olej. Kapustę przełożyć do pojemnika układając warstwami z czosnkiem z papryką zalewając to marynatą. Na wierzch zaleca się, aby położyć dowolny, jednakże ciężki przedmiot na wierzchu. Przygotowaną chrupiąca przekąskę trzeba umieścić w lodówce najlepiej na całą dobę.

Dzięki temu składniki dokładniej „przegryzą się” z marynatą.

Korzystając z tego przepisu można wykorzystać młodą kapustę, przez co przygotowanie jej będzie znacznie szybsze. Istotne jest to, iż tę przekąskę można przez długi okres czasu przechowywać w lodówce i nie zepsuje się ona.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!