Kilka wskazówek dotyczących duszenia kapusty. Wychodzi zawsze przepysznie. Smak i aromat warzyw nie do opisania.

Drobno posiekane cebulę z marchewką podsmażyć na patelni z tłuszczem aż uzyskają złoty kolor. Pokrojoną wcześniej kapustę dodać na patelnie, podsmażyć jeszcze około 5 minut, po tym czasie dolać niewielką ilość wody, oraz dorzucić pomidory, czy pastę pomidorową.

W przypadku młodej kapusty wystarczy ją dusić przez 15 minut, w innym wypadku około 40 minut.
Danie można jeść zimne lub gorące, można też doprawić ziołami lub śmietaną.

Czerwona kapusta powinna mieć z kolei jasno fioletowe liście.

Tę kapustę można dusić bez innych warzyw, wystarczy posolić, popieprzyć i dodać odrobinę gałki muszkatołowej, odrobinę octu oraz dodać odrobinę oleju. Tak przygotowana kapustę można przyprawić jeszcze ketchupem lub sosem pomidorowym.

Zamiast zwykłego octu można dodać np jabłkowy. Część osób dosala kapustę na 10 minut przed końcem gotowania.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!