Jak przyrządzić kapustę, aby była wyjątkowo smaczna i aromatyczna – Poznaj kilka praktycznych porad.

Kapusta w najróżniejszej postaci, od zawsze towarzyszy nam podczas wszelkich uroczystości lub świąt. Najczęściej przyrządzamy ją w formie bigosu, jednak na moim stole gości również kapusta duszona.

Możemy dusić kapustę białą i czerwoną, a podawać ją można jako samodzielne danie lub jako dodatek do najróżniejszych dań mięsnych. Zawsze można ją wzbogacić takimi składnikami jak grzyby, mięso lub kiełbasa.

Oprócz swojego charakterystycznego smaku, posiada również wiele właściwości zdrowotnych. Prawidłowo przyrządzona, duszona kapusta poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, wzmacnia układ odpornościowy oraz normuje cholesterol w organizmie.

Poznaj więc kilka praktycznych porad, jak ją przygotować oraz jak dokonać prawidłowego wyboru kapusty podczas zakupów.
Do dzieła!

Kapusta biała

Podczas kupowania jej w sklepie, zwróć uwagę na to, aby główka była twarda, zwarta a jej liście zielone.

Obraną i umytą marchewkę, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę zaś pokrój w drobną kostkę. Podsmaż warzywa na rozgrzanej patelni z olejem przez ok 5 minut, aż lekko się zarumienią. Teraz, dodaj drobno poszatkowaną kapustę i smaż jeszcze przez ok 5 minut.

Po tym czasie, podlej niewielką ilością wody i dodaj pomidory lub przecier pomidorowy. Tak przygotowana kapusta biała, powinna dusić się przez 40 minut. Pamiętaj, że duszonej, młodej kapuście, wystarczy tylko 15 minut. Najsmaczniejsza jest kapusta duszona, podana na ciepło, ozdobiona aromatycznymi, świeżymi ziołami…

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!