Przepyszna marynowana kapusta – idealna do obiadu lub jako szybka przekąska.

Przepis na wyśmienitą kapustę marynowaną z octem.

Jesień, czas tworzenia wszelakich przetworów, kiszonek, nalewek oraz wielu innych. Warto zajrzeć do naszej spiżarni, czy nie zalega nam trochę kapusty, aby stworzyć pyszny dodatek do jesiennych obiadów.

SKŁADNIKI :

  • 2-3 kg białej kapusty
  •  2-3 marchewki
  • 9 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 litra wody
  •  5-6 ząbków czosnku
  • 200ml octu
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

(w zależności ile chcemy zrobić przysmaku dzielimy, bądź mnożymy odpowiednio ilość składników)

PRZYGOTOWANIE:

Wlewamy wodę do garnka, następnie dodajemy cukier wraz z octem, solą i czarnym pieprzem. Całość mieszanki doprowadzamy do temperatury wrzenia. Myjemy kapustę, następnie dzielimy każdą głowę kapusty na 8 do 10 części.

Następnie obieramy marchewki i zetrzemy je na grubych oczkach tarki. Kroimy czosnek,  i umieszczamy wszystkie warzywa w odpowiednim pojemniku (np. słoikach) i zalewamy solanką.

Po ostygnięciu mieszanki , umieszczamy pojemnik na jeden dzień w chłodne miejsce, takie jak lodówka, bądź spiżarka.  Każdemu z nas może w inny sposób podchodzić smak potrawy, więc wystarczy poeksperymentować z ilością i rodzajem przypraw.

SMACZNEGO!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!