Jesień, czas tworzenia wszelakich przetworów, kiszonek, nalewek oraz wielu innych. Warto zajrzeć do naszej spiżarni, czy nie zalega nam trochę kapusty, aby stworzyć pyszny dodatek do jesiennych obiadów.
(w zależności ile chcemy zrobić przysmaku dzielimy, bądź mnożymy odpowiednio ilość składników)
Wlewamy wodę do garnka, następnie dodajemy cukier wraz z octem, solą i czarnym pieprzem. Całość mieszanki doprowadzamy do temperatury wrzenia. Myjemy kapustę, następnie dzielimy każdą głowę kapusty na 8 do 10 części.
Następnie obieramy marchewki i zetrzemy je na grubych oczkach tarki. Kroimy czosnek, i umieszczamy wszystkie warzywa w odpowiednim pojemniku (np. słoikach) i zalewamy solanką.
Po ostygnięciu mieszanki , umieszczamy pojemnik na jeden dzień w chłodne miejsce, takie jak lodówka, bądź spiżarka. Każdemu z nas może w inny sposób podchodzić smak potrawy, więc wystarczy poeksperymentować z ilością i rodzajem przypraw.
Comments are closed.