Karmelowe ciasto mandarynkowe – Hit w mojej kuchni. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Ciasto karmelowo-mandarynkowe

Jeśli w domu zalegają ci mandarynki, a wszyscy macie ochotę na coś słodkiego, ale nowego, to dobrym pomysłem będzie przygotowanie słodkiego ciasta z mandarynkami z dodatkiem karmelu. Rozkosz dla podniebienia gwarantowana.

Składniki:

  • mandarynki: 5 większych sztuk
  • jajka: 3 sztuki
  • cukier: 80 gram + 4 łyżki do karmelu
  • wanilia: 3 gramy
  • mleko: 100 ml
  • roztopione masło: 40 gram
  • mąka: 150 gram
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
  • sól do smaku

Wykonanie:

Mandarynki obierz ze skórki i dokładnie oczyść. Przekrój każdą mandarynkę na pół, bez obierania jej na mniejsze cząstki.

W dużej misce utrzyj jajka z cukrem i wanilią, możesz lekko posolić. Ubijaj mikserem do uzyskania puszystej, zesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj całość, aby pozbyć się grudek.

Przygotuj karmel:

4 łyżki cukru wsyp na suchą patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu około 4 minut, ciągle mieszając, żeby nie przypalić karmelu. Cukier zmieni kolor na bursztynowy, wtedy zdejmij patelnię z gazu.

Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem. Wylej karmel na dno formy, dokładnie rozprowadź. Ustaw piekarnik na 180 stopni. Ułóż delikatnie połówki mandarynek w formie w karmelu tak, aby ciasno do siebie przylegały. Mandarynki zalej ciastem i wygładź powierzchnię.

Ciasto piecz w piekarniku przez 35-40 minut. Na ostatnie 10 minut obniż nieco temperaturę pieca, aby mandarynki nie wyschły.

Po upieczeniu odwróć formę do góry nogami i odklej delikatnie papier do pieczenia. Piękna kompozycja mandarynek w cieście czeka na degustację. Gotowe ciasto można oprószyć cynamonem, cukrem pudrem lub nawet przyozdobić gałązką mięty.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by skosztować również samego ciasta, bowiem samo w sobie jest poezją smaku.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!