Dzięki sposobowi mojej babci udało mi się wyleczyć z kaszlu w nocy. Nie potrzebowałam do tego żadnych drogich aptecznych leków.

Niezawodny sposób na męczący kaszel. Dzięki recepturze mojej babci możesz odstawić leki z apteki.

W okres jesienno zimowym niejednokrotnie przychodzi nam walczyć z kaszlem i przeziębieniem. Przepis mojej babci, czyli szklanka mleka z cebulą wiele razy ustrzegł mnie przed sięganiem po leki, szczególnie gdy zastosowałam tę metodę z pierwszymi objawami przeziębienia.

Ostatnim razem, gdy tylko gorzej się poczułam sięgnęłam po ten prosty sposób. Dzięki temu choroba nie rozwinęła się w nic gorszego i nie musiałam już sięgać po środki z apteki.

Pierwsze oznaki przeziębienia czyli kaszel pojawiły się wieczorem i nawet gdybym chciała korzystać z leków nie miałam już siły iść do apteki. Wdzięczność dla mojej babci za przekazanie tego sposobu była tym większa, że kaszel szybko ustąpił a rano nie było śladu po chorobie. Zapamiętaj ten przepis, gdy będziesz w tej samej sytuacji.

Głównym działaniem tej receptury jest usunięcie nadmiaru śluzu z organizmu i podrażnień w gardle. Pamiętaj, żeby działać już przy pierwszych objawach przeziębienia bo wtedy są największe szanse na uniknięcie rozwinięcia się choroby.

Dobre strony tego przepisu

Dzięki zawartości odżywczych składników w mleku i cebuli mikstura jest tak skuteczna. Cebula używana od pokoleń w medycynie naturalnej, pozwala zwalczać wszelkie objawy wirusów i skutecznie zwiększa odporność.

Mleko stosowane przez nasze babcie pozwala na złagodzenie kaszlu i pozbycie się typowego dla przeziębienia podrażnienia gardła. Gorący napój sporządzony z mleka i cebuli rozluźnia oskrzela i zapobiega napadom męczącego kaszlu jak i łagodzi stany zapalne.

Napój można wzbogacić o miód (bogaty w minerały i witaminy) i masło, które tworzy chroniącą przed dalszymi podrażnieniami natłuszczającą warstwę na błonie śluzowej gardła. Można skorzystać z kilku metod sporządzenia napoju. Każda z nich ma odpowiednie zastosowanie w zależności od objawów – najistotniejsze jest żeby wypić go, jak tylko choroba się pojawi.

Mleko z cebulą na suchy kaszel

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cebula
  • szczypta sody
  • 2 łyżki masła

Sposób sporządzania:

Obraną cebulę podziel na cztery części. Dodaj ją do wrzącego mleka i gotuj przez 5 minut z dodatkiem sody i masła. Odstaw mleko do delikatnego ostygnięcia po czym dodaj miód. Pij tę ciepłą mieszankę małymi porcjami przez cały dzień.

Mleko i cebula na męczące napady kaszlu

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • szczypta szałwii
  • 1 duża cebula

Przygotowanie:

Gotuj cebulę w mleku z dodatkiem szałwii do jej całkowitego rozpadnięcia. Następnie zmiksuj napój w blenderze. Tak sporządzoną miksturę popijaj małymi łykami przez cały dzień. Jeżeli kaszel jest szczególnie dotkliwy nocą, wypij połowę porcji przed snem.

Sposób na przeziębienie

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 główka czosnku
  • 10 małych cebulek
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Czosnek obierz z łupinek a cebulę pokrój na większe kawałki. Dodaj oba składniki do mleka i gotuj, do całkowitego zmięknięcia cebuli. Przecedź mleko a po ochłodzeniu dodaj miód. Spożywaj 2 łyżki stołowe od 3 do 4 razy w ciągu dnia.

Ostrzeżenie: powyższe rady nie zastępują leczenia. W przypadku pogorszenia stanu zdrowia skontaktuj się z lekarzem i stosuj się do jego zaleceń!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!