Dzięki sposobowi mojej babci udało mi się wyleczyć z kaszlu w nocy. Nie potrzebowałam do tego żadnych drogich aptecznych leków.
Niezawodny sposób na męczący kaszel. Dzięki recepturze mojej babci możesz odstawić leki z apteki.
W okres jesienno zimowym niejednokrotnie przychodzi nam walczyć z kaszlem i przeziębieniem. Przepis mojej babci, czyli szklanka mleka z cebulą wiele razy ustrzegł mnie przed sięganiem po leki, szczególnie gdy zastosowałam tę metodę z pierwszymi objawami przeziębienia.
Ostatnim razem, gdy tylko gorzej się poczułam sięgnęłam po ten prosty sposób. Dzięki temu choroba nie rozwinęła się w nic gorszego i nie musiałam już sięgać po środki z apteki.
Pierwsze oznaki przeziębienia czyli kaszel pojawiły się wieczorem i nawet gdybym chciała korzystać z leków nie miałam już siły iść do apteki. Wdzięczność dla mojej babci za przekazanie tego sposobu była tym większa, że kaszel szybko ustąpił a rano nie było śladu po chorobie. Zapamiętaj ten przepis, gdy będziesz w tej samej sytuacji.
Głównym działaniem tej receptury jest usunięcie nadmiaru śluzu z organizmu i podrażnień w gardle. Pamiętaj, żeby działać już przy pierwszych objawach przeziębienia bo wtedy są największe szanse na uniknięcie rozwinięcia się choroby.
Dobre strony tego przepisu
Dzięki zawartości odżywczych składników w mleku i cebuli mikstura jest tak skuteczna. Cebula używana od pokoleń w medycynie naturalnej, pozwala zwalczać wszelkie objawy wirusów i skutecznie zwiększa odporność.
Mleko stosowane przez nasze babcie pozwala na złagodzenie kaszlu i pozbycie się typowego dla przeziębienia podrażnienia gardła. Gorący napój sporządzony z mleka i cebuli rozluźnia oskrzela i zapobiega napadom męczącego kaszlu jak i łagodzi stany zapalne.
Napój można wzbogacić o miód (bogaty w minerały i witaminy) i masło, które tworzy chroniącą przed dalszymi podrażnieniami natłuszczającą warstwę na błonie śluzowej gardła. Można skorzystać z kilku metod sporządzenia napoju. Każda z nich ma odpowiednie zastosowanie w zależności od objawów – najistotniejsze jest żeby wypić go, jak tylko choroba się pojawi.
Mleko z cebulą na suchy kaszel
Składniki:
- 1 litr mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 cebula
- szczypta sody
- 2 łyżki masła
Sposób sporządzania:
Obraną cebulę podziel na cztery części. Dodaj ją do wrzącego mleka i gotuj przez 5 minut z dodatkiem sody i masła. Odstaw mleko do delikatnego ostygnięcia po czym dodaj miód. Pij tę ciepłą mieszankę małymi porcjami przez cały dzień.
Mleko i cebula na męczące napady kaszlu
Składniki:
- 250 ml mleka
- szczypta szałwii
- 1 duża cebula
Przygotowanie:
Gotuj cebulę w mleku z dodatkiem szałwii do jej całkowitego rozpadnięcia. Następnie zmiksuj napój w blenderze. Tak sporządzoną miksturę popijaj małymi łykami przez cały dzień. Jeżeli kaszel jest szczególnie dotkliwy nocą, wypij połowę porcji przed snem.
Sposób na przeziębienie
Składniki:
- 1 litr mleka
- 1 główka czosnku
- 10 małych cebulek
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Czosnek obierz z łupinek a cebulę pokrój na większe kawałki. Dodaj oba składniki do mleka i gotuj, do całkowitego zmięknięcia cebuli. Przecedź mleko a po ochłodzeniu dodaj miód. Spożywaj 2 łyżki stołowe od 3 do 4 razy w ciągu dnia.
Comments are closed.