Pyszny i prosty przepis na ciasto z orzechami, kawą i pysznym kremem: Na pewno będzie smakowało wszystkim gościom.

Zawsze warto szukać ciekawych, pysznych i prostych do przygotowania deserów, które zachwycą każdego z naszych gości. Nie potrzeba zwykle wiele, by je przygotować, a efekt jest zniewalający. Wystarczy nam kilka prostych składników i krótka chwila w kuchni.

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 750 ml śmietanki 30%
  • 160 g herbatników
  • 5 łyżeczek kawy zbożowej
  • 3 łyżki cukru brzozowego
  • 40 g amarantusa ekspandowanego
  • 70 g ekspandowanego ziarna orkiszu (+20 g do posypania z góry)
  • 70 g posiekanych orzechów nerkowca
  • Garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem. Spód pokryj herbatnikami tak, by pokryły jak najszczelniej całe dno. Do miski wlej schłodzoną śmietankę, dodaj serek mascarpone, cukier i kawę. Miksuj wszystko aż do powstania gęstej masy.

Dodaj orzechy, ziarna orkiszu i amarantus. Wymieszaj w miarę dokładnie. Połowę masy wyłóż na herbatniki, wyrównaj. Połóż kolejną warstwę herbatników, na nią resztę masy. Wyrównaj. Posyp z wierzchu ziarnami i migdałami.

Ciasto włóż do lodówki na przynajmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. SMACZNEGO

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!