Smak mile zaskoczył mnie i gości: Kapusta kiszona w 3 dni – Przepis od mojej babci.

Zaczynamy od przygotowania solanki – w tym celu do 0,5 l wrzącej wody dodajemy sól, mieszamy do rozpuszczenia i ponownie zagotowujemy. Solankę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Kapustę szatkujemy, marchew kroimy na cienkie paski – można ją również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W umytym i wyparzonym słoju, na dnie kładziemy 1 liść laurowy, a następnie warstwę kapusty i marchewki.

Warzywa układamy naprzemiennie, aż do ich całkowitego wykorzystania, dobrze uciskając za pomocą drewnianej łyżki, tłuczka lub po prostu rąk.

Mniej więcej po napełnieniu połowy słoja dodajemy kolejny liść laurowy – ostatni układamy na wierzchu, gdy cały słoik jest już pełny.

Po ułożeniu kapusty i marchwi w słoju, zalewamy całość ostudzoną solanką i jeszcze raz mocno ugniatamy.

Tak przygotowany słój z kapustą zostawiamy na 2 dni w temperaturze pokojowej. Dla bezpieczeństwa dobrze jest włożyć całość do miski, ponieważ w czasie fermentacji solanka może się wylewać. Od czasu do czasu mieszamy zawartość słoika za pomocą noża.

Po 2 dniach słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na kolejny dzień. Nasza domowa kapusta kiszona jest gotowa! Zawsze w zasięgu ręki, do codziennego wykorzystania – smaczna, tradycyjna i zdrowa.

Jeśli porcja w słoju okaże się niewystarczająca, równie dobrze możesz zrobić więcej np. w beczce lub wiadrze. Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!