Klopsiki – Ich sekretem jest odpowiednia proporcja dwóch głównych składników – pieczywa i mięsa.
Fantastyczne klopsiki sprawią, że momentalnie wróci do Ciebie smak dzieciństwa!
Najpopularniejsze danie szkolnej stołówki, serwowane przynajmniej raz w tygodniu z tłuczonymi ziemniaczkami. Teraz możesz przyrządzić je sam, z naszym tradycyjnym przepisem, prosto od szefa kuchni. Moja mama przekazała nam ten przepis.
Ma w sobie kilka zaskakujących rzeczy, czy może wręcz sekretów, o których nikt by nie pomyślał. Pierwszy z sekretów to idealna proporcja mięsa oraz pieczywa, która odpowiada za ten cudowny i delikatny smak. Drugi, to fakt, że do przygotowania klopsików nie potrzebujemy żadnych jajek.
W przepisie, po prostu, się ich nie używa. Z racji tego, że szkolne stołówki przygotowywały posiłki w dużych ilościach, te klopsiki były pieczone w piekarniku, dzięki czemu unikano czasochłonnego smażenia.
Składniki:
- olej roślinny
- 1 szklanka wody lub mleka
- 500 g mięsa mielonego (nada się także wieprzowo-wołowe)
- 1-2 cebule
- 300 g czarnego chleba (nieco mniej niż pół bochenka)
- mielony czarny pieprz
- sól
Działamy!
Zaczynamy od przygotowania chleba. Odkrawamy skórkę i przez kilka minut suszymy ją w piekarniku, aby móc przygotować z niej okruchy. Pokrojony środek chleba namaczamy w wodzie lub mleku i czekamy, aż nasiąknie.
Jeżeli nie masz gotowego mięsa mielonego, zmiel je teraz w maszynce lub zmiksuj w blenderze. Posiekaj także, wcześniej umytą, cebulę.
Namoczony i odciśnięty chleb dodaj do mięsa, a wysuszoną skórkę zetrzyj na bułkę tartą, którą będziesz obtaczać klopsiki.
Cebulę, sól i przyprawy do smaku wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj też bułkę tartą, a całość dobrze wyrób, by masa stała się gładka. I zacznij przygotowywać klopsiki.
Zmocz ręce w zimnej wodzie, oderwij mały kawałek mięsa, uformuj i otocz bułką tartą. Warto przypilnować, żeby grubość kotlecików nie była większa niż 1,5 cm. Wtedy na pewno się nie przypalą i dobrze upieką w środku.
Comments are closed.