Jest bardzo łatwa w wykonaniu, następnego dnia również świetnie smakuje. Pyszna i prosta przekąska z cukinii. 

Połącz mleko, cukier i drożdże oraz odstaw całą masę na kwadrans. Teraz zajmij się cukinią – zetrzyj jedną i ją posól – ją także odstaw, aby nadmiar wody wyszedł z warzywa. Później odlej płyn oraz odciśnij całość. Do miski wrzuć pozostałe produkty do zrobienia ciasta, cukinię i drożdże.

Następnie wyrób ciasto, przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw, aby mogło wyrosnąć. Kiedy ciasto będzie rosło, ty zajmij się nadzieniem. Drugą cukinię zetrzyj, posól i odstaw na moment (zrób tak samo, jak z pierwszą). Z tej także odlej wodę i wyciśnij nadmiar płynu.

Następnie na oleju podsmaż cebulę. Kiedy cebula się zarumieni, zmniejsz moc kuchenki i dodaj cukinię. Posól całość, dodaj masło i wymieszaj. Po paru minutach nadzienie ostygnie i będzie gotowe do przełożenia go na ciasto. Przygotuj miejsce do rozwałkowania ciasta, a deskę podsyp mąką.

Na rozwałkowane ciasto przełóż 1/3 masy z cukinii oraz cebuli i zwiń całość w kulkę. Ciasto, które zostało, rozwałkuj ponownie i powtórz cały proces z nadziewaniem trzykrotnie. Warto, aby pomiędzy rozwałkowywaniem ciasto miało chwilę na odpoczynek, ale nie jest to obowiązkowe.

Na samym końcu z rozwałkowanego ciasta (o 1,5 cm grubości) wytnij szklanką okrągłe elementy. Nasmaruj je żółtkiem, przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (piecz przez ok. 25 minut). Ważne: Ciasta nie trzeba odkładać do wyrośnięcia, w momencie, gdy nie masz na to czasu. Wtedy wystarczy wymieszać razem ciasto i cukiniowo-cebulowe nadzienie. Ciasto można doprawić ziołami (np. koperkiem).

Ciekawym rozwiązaniem będzie posypanie przekąski pestkami przed pieczeniem. Wybierz do tego pestki słonecznika lub dyni. Udanych wrażeń smakowych!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!