You might also like
Połącz mleko, cukier i drożdże oraz odstaw całą masę na kwadrans. Teraz zajmij się cukinią – zetrzyj jedną i ją posól – ją także odstaw, aby nadmiar wody wyszedł z warzywa. Później odlej płyn oraz odciśnij całość. Do miski wrzuć pozostałe produkty do zrobienia ciasta, cukinię i drożdże.
Następnie wyrób ciasto, przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw, aby mogło wyrosnąć. Kiedy ciasto będzie rosło, ty zajmij się nadzieniem. Drugą cukinię zetrzyj, posól i odstaw na moment (zrób tak samo, jak z pierwszą). Z tej także odlej wodę i wyciśnij nadmiar płynu.
Następnie na oleju podsmaż cebulę. Kiedy cebula się zarumieni, zmniejsz moc kuchenki i dodaj cukinię. Posól całość, dodaj masło i wymieszaj. Po paru minutach nadzienie ostygnie i będzie gotowe do przełożenia go na ciasto. Przygotuj miejsce do rozwałkowania ciasta, a deskę podsyp mąką.
Na rozwałkowane ciasto przełóż 1/3 masy z cukinii oraz cebuli i zwiń całość w kulkę. Ciasto, które zostało, rozwałkuj ponownie i powtórz cały proces z nadziewaniem trzykrotnie. Warto, aby pomiędzy rozwałkowywaniem ciasto miało chwilę na odpoczynek, ale nie jest to obowiązkowe.
Na samym końcu z rozwałkowanego ciasta (o 1,5 cm grubości) wytnij szklanką okrągłe elementy. Nasmaruj je żółtkiem, przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (piecz przez ok. 25 minut). Ważne: Ciasta nie trzeba odkładać do wyrośnięcia, w momencie, gdy nie masz na to czasu. Wtedy wystarczy wymieszać razem ciasto i cukiniowo-cebulowe nadzienie. Ciasto można doprawić ziołami (np. koperkiem).
Comments are closed.