You might also like
Moim ulubionym przysmakiem z dzieciństwa były ciastka bananowe. Na tle wykwintnych i skomplikowanych deserów ciastka bananowe wydawać się mogą dość proste, jednak to właśnie w tej prostocie leży ich niezaprzeczalny sukces.
Warto wspomnieć, że choć obecnie wybór smakołyków jest dużo szerszy, niż wcześniej, dla wielu osób domowy napoleon mojej mamy nadal pozostaje ulubionym ciastem. Bananowe ciastka z dzieciństwa pamiętam jako wyjątkowo delikatne, aromatyczne i słodkie.
Próbując je odwzorować postanowiłam zrezygnować z cukru, który negatywnie wpływa zarówno na zdrowie, jak i sylwetkę. Modyfikując nieco przepis z czasów dzieciństwa nauczyłam się przygotowywać ciastka bananowe w nowej, bezcukrowej wersji zaledwie w kilka minut! Zacznijmy od składników.
Na początku mieszamy na gładką, jednolitą masę: mleko, syrop waniliowy, całe jajko, 1 łyżeczkę kakao, proszek do pieczenia i olej kokosowy.
Comments are closed.