Jak przygotować idealnie przypieczonego kurczaka ze złocistą skórką i soczystym mięsem. Przepis.

Przede wszystkim pierwszym krokiem powinno być umycie kurczaka, usunięcie szyi i końcówek oraz przekrojenie go na pół.

Następnie bierzemy miskę i dodajemy do niej olej, sól, pieprz i w razie chęci inne przyprawy do smaku. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać i w tak przygotowanej mieszance wymieszać każdy kawałek kurczaka.

To pozwoli nam przygotować kurczaka do pieczenia. Kurczaki obtoczone w przyprawach układamy na blasze, która powinna być wyłożona papierem. Każdy kawałek kurczaka nacinamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do około 250 stopni przez 20 minut.

Po tym czasie wyjmujemy kurczaki z piekarnika i smarujemy je majonezem, który powinien być wymieszany z koncentratem pomidorowym. Po posmarowaniu kurczaków przygotowaną mieszanką wstawiamy je dalej do piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut.

Po tym czasie kurczak powinien być gotowy. Smacznego.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!