Kurczak po francusku – Szybki i prosty w wykonaniu przepis, który wykorzystasz nie raz w swojej kuchni
Wyśmienity kurczak po francusku!
Jeżeli uwielbiasz kurczaka, ale nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie go na obiad to wypróbuj ten przepis. Mięso wychodzi naprawdę soczyste i bardzo delikatne. Twoi domownicy będą zachwyceni, a goście poproszą, aby zdradzić im jak się go przyrządza.
Składniki
- filet z kurczaka (2 sztuki)
- pomidor (2 sztuki)
- cebula (2 sztuki)
- jajko (1 sztuka)
- twardy ser (100 g)
- jogurt lub kwaśna śmietana (1 łyżka)
- sól i czarny mielony pieprz do smaku
- przyprawy (rozmaryn, bazylia i majeranek)
Żeby przygotować piersi z kurczaka po francusku należy znać kilka sztuczek zawodowych szefów kuchni np. jeśli chcemy, aby kurczak lepiej smakował to cebulę warto zetrzeć na tarce, a nie kroić w plasterki jak mówią tradycyjne przepisy.
Do najsłynniejszych przypraw, które świetnie komponują się z kurczakiem oraz serem należą majeranek, bazylia, rozmaryn oraz czarny pieprz. Przede wszystkim należy pamiętać, żeby nie przesuszyć mięsa podczas pieczenia. Aby było jak najbardziej soczyste należy je uważnie obserwować w piekarniku.
Przygotowanie
Filet z kurczaka pokrój na cienkie plasterki i rozbij je tłuczkiem. Następnie opłucz w wodzie wszystkie kawałki. Jajko ubij i posmaruj nim piersi z kurczaka. Każdy kawałek posól i popierz. Dodaj także pozostałe przyprawy.
Pomidory pokrój na plasterki, a cebule pokrój w pierścienie lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Weź blaszkę i posmaruj ją olejem roślinnym, albo nałóż papier do pieczenia. Kurczaka umieść na blaszce, ułóż na wierzchu cebulę, a potem pomidory. Następnie posmaruj pomidory kwaśną śmietaną. Osoby na diecie mogą użyć jogurtu. Posyp wszystko tartym żółtym serem.
Nagrzej piekarnik na 180 stopni i piecz kurczaka do momentu, aż ser uzyska złoty kolor. Powstanie wówczas rumiana skórka na kurczaku.
W północno-wschodniej części Francji przygotowywana jest podoba potrawa, ale bez dodatku sera. Mieszkańcy tamtych terenów dodają także plasterki gruszek do kurczaka.
Comments are closed.