Lekkie, dietetyczne sałatki zamiast obiadu – można je jeść nawet przed snem. Jedz je, a nie poznasz się w lutrze.

Lista składników

  • 200 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 250 g fasolki konserwowej
  • 4 pomidory
  • 2 ogórki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz oraz ulubione zioła do smaku

Sposób przygotowania

Po dokładnym umyciu warzyw pokrój je w drobną kosteczkę. Odcedź fasolkę i umieść ją w salaterce razem z pomidorami i ogórkami. Tuńczyka rozdrobnij za pomocą widelca i wsyp do warzyw. Jako dekorację wykorzystaj pokrojoną w piórka cebulę. Całość dopraw solą, pieprzem i ziołami.

3. Serowo-warzywna sałatka z dressingiem musztardowym

Lista składników

  • 80 g twardego sera
  • 2 ogórki
  • 3 pomidory
  • 1 cebula biała lub czerwona
  • kilka liści sałaty (według uznania)
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • pół pęczka kolendry
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Warzywa oraz zioła umyj. Liście sałaty porwij w rękach na mniejsze kawałki. Kolendrę i pietruszkę drobniutko posiekaj. Ogórki, pomidory i cebulę pokrój. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki zsyp do miski i wymieszaj z dressingiem powstałym z jogurtu naturalnego, musztardy i przeciśniętego przez praskę czosnku. Dopraw przyprawami wedle uznania.

4. Oliwkowa sałatka z kurczakiem

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!