Tych produktów lepiej nie przechowywać w lodówce, zwłaszcza nr 3

Zapewne zastanawiasz się, dlaczego bazylia również znalazła się na tej liście. Świeżą bazylię można przecież znaleźć w chłodzonych strefach supermarketu. Prawdą jest jednak, że bazylia nie wytrzymuje niskiej temperatury i po krótkim czasie w lodówce traci swoje właściwości.

Drugim powodem, dla którego bazylia nie powinna być w lodówce, jest fakt, że nasiąka ona w niej zapachem innych produktów. Optymalnie będzie traktować bazylię jak kwiat czy roślinę i trzymać ją dla przykładu w szklance wody.

Możesz zblanszować ją i umieścić w zamrażarce, jeśli po przygotowaniu posiłku zostanie Ci kilka listków. Dzięki temu rozwiązaniu możesz cieszyć się o wiele dłużej listkami bazylii.

Cebula

Cebula nadaje się do przechowywania długoterminowego. Oczywiście, jeżeli robisz to we właściwym miejscu. Najlepiej przechowywać ją podobnie jak ziemniaki. Powyżej opisaliśmy jak najlepiej przechowywać kartofle (chłodne, suche miejsce, spiżarnia). Miej na uwadze, by nie przechowywać cebuli obok ziemniaków.

Nie jest to wskazane dlatego, że ziemniaki uwalniają gazy szkodliwe dla cebuli. Może ona na ich wskutek zepsuć się o wiele szybciej. Pamiętaj by umieszczać te dwa produkty najlepiej na innych półkach.

Jajka

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!