Oryginalny niemiecki makowiec z twarogiem – od teraz to mój nr 1 wśród ciast. Lepiej zapisz przepis

Formę do pieczenia (około 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż połowę ciasta, rozłóż jednolicie, ubij delikatnie. Drugą połowę zetrzyj na tarce lub pokrusz dokładnie na drobne kawałeczki.

Na pierwszą warstwę ciasta wyłóż masę twarogową. Następnie posyp równomiernie pozostałym ciastem. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 45 – 50 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.

Bardzo ważne! Nie wyjmuj ciasta z formy dopóki całkowicie nie ostygnie! Po ostygnięciu makowca – ciasto umieść w lodówce na minimum godzinę.

Twój wyjątkowy makowiec jest już gotowy! Ten niecodzienny deser jest doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealna kompozycja delikatnego, chrupiącego ciasta z subtelnym, mięciutkim nadzieniem twarogowym zaskakuje i urzeka.

Makowiec dzięki temu nadaje się jako ciasto „na co dzień”, jak i od święta – na pewno niejednego zadziwi smakiem i konsystencją. Podziel się tym przepisem z innymi i osłodź im dzień! Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!