Poniżej zaprezentuję na nie sposób, którego przygotowanie jest proste i zajmuje dosłownie chwilę. Dzięki temu, że ogórki szybko i dobrze wchłaniają różne aromaty oraz sól, wystarczy dzień wcześniej przygotować taką zalewę, a następnego ranka przekąska ta będzie gotowa do spożycia.
Ogórki należy umyć, a następnie zalać wodą i zostawić na godzinę. Po upływie tego czasu wyciągamy je z wody i odcinamy końcówki ogórków, co sprawi, że jeszcze lepiej się zamarynują.
Potem obieramy czosnek (w przypadku dużych ząbków można je przekroić na pół) i układamy na dnie słoika razem z koprem. Pamiętaj, aby nie dawać całego kopru na dno, ponieważ będzie nam on jeszcze potrzebny.
Do słoika ogórki wkładamy bardzo ciasno, a na samą górę układamy wspomnianą wcześniej resztę kopru i na koniec sypiemy solą.
Ogórki zalewamy zagotowaną wodą, słoik szczelnie zamykamy i delikatnie staramy się go przechylić, tak, by rozprowadzić sól do każdego miejsca.
Comments are closed.