Gdy jest sezon na świeże ogórki, to warto, jest skorzystać z okazji i zrobić ogórki w zalewie. Przepis

Ogórki małosolne są świetną przekąską na każdą okazję.

Poniżej zaprezentuję na nie sposób, którego przygotowanie jest proste i zajmuje dosłownie chwilę. Dzięki temu, że ogórki szybko i dobrze wchłaniają różne aromaty oraz sól, wystarczy dzień wcześniej przygotować taką zalewę, a następnego ranka przekąska ta będzie gotowa do spożycia.

Potrzebne będą:

  • 1,7 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 50g kopru
  • 5-7 ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

Ogórki należy umyć, a następnie zalać wodą i zostawić na godzinę. Po upływie tego czasu wyciągamy je z wody i odcinamy końcówki ogórków, co sprawi, że jeszcze lepiej się zamarynują.

Potem obieramy czosnek (w przypadku dużych ząbków można je przekroić na pół) i układamy na dnie słoika razem z koprem. Pamiętaj, aby nie dawać całego kopru na dno, ponieważ będzie nam on jeszcze potrzebny.

Do słoika ogórki wkładamy bardzo ciasno, a na samą górę układamy wspomnianą wcześniej resztę kopru i na koniec sypiemy solą.

Ogórki zalewamy zagotowaną wodą, słoik szczelnie zamykamy i delikatnie staramy się go przechylić, tak, by rozprowadzić sól do każdego miejsca.

Po ostygnięciu słoika chowamy go na noc do lodówki. Na drugi dzień tak przygotowane ogórki będą gotowe do jedzenia. 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!