You might also like
Naszym pierwszym krokiem oczywiście będzie umycie i obranie naszej marchewki. Następnie marchewkę należy zetrzeć na specjalnej tarce tak, aby paski były jak najdłuższe. Do pasków dodajemy cukier, sól i ocet, po czym dokładnie mieszamy, około 3 minut. Całość odstawiamy na 15 minut.
Po odczekaniu określonego czasu dodajemy czerwonej papryki i ostrożnie mieszamy. Olej roślinny podgrzewamy na patelni. Pamiętaj, żeby nie doprowadzić go do wrzenia! Następnie polewamy olejem marchewkę i dobrze mieszamy.
Dodajemy posiekany czosnek, przykrywamy miskę z sałatką i czekamy następne 10-15 minut. Według własnego uznania możesz dodać do sałatki szczyptę kolendry, ale nie jest to wymagane.
Jeśli chcesz od razu podać swoją sałatkę z marchewki to śmiało, ale najlepiej pozostawić ją chwilę w temperaturze pokojowej, a następnie odstawić do lodówki na 3-4 godziny, dla lepszego efektu.
Comments are closed.