Marchewka po koreańsku – lekko pikantna, pyszna i zdrowa. Banalnie prosty i szybki przepis

Chcesz dodać ciekawy dodatek do obiadu, ale nie masz na to pomysłu? A może chcesz dodać jakiś składnik do sałatki?

Jeśli lubisz marchewkę i trochę bardziej pikantne składniki – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Co będzie potrzebne?

  • 1 kg marchwi
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyki octu 9%
  • czerwona papryka
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 70 g oleju roślinnego
  • szczypta kolendry (według uznania)

Naszym pierwszym krokiem oczywiście będzie umycie i obranie naszej marchewki. Następnie marchewkę należy zetrzeć na specjalnej tarce tak, aby paski były jak najdłuższe. Do pasków dodajemy cukier, sól i ocet, po czym dokładnie mieszamy, około 3 minut. Całość odstawiamy na 15 minut.

Po odczekaniu określonego czasu dodajemy czerwonej papryki i ostrożnie mieszamy. Olej roślinny podgrzewamy na patelni. Pamiętaj, żeby nie doprowadzić go do wrzenia! Następnie polewamy olejem marchewkę i dobrze mieszamy.

Dodajemy posiekany czosnek, przykrywamy miskę z sałatką i czekamy następne 10-15 minut. Według własnego uznania możesz dodać do sałatki szczyptę kolendry, ale nie jest to wymagane.

Jeśli chcesz od razu podać swoją sałatkę z marchewki to śmiało, ale najlepiej pozostawić ją chwilę w temperaturze pokojowej, a następnie odstawić do lodówki na 3-4 godziny, dla lepszego efektu.

Twoja sałatka jest w pełni gotowa do podania! Mamy nadzieję, że przypadnie ona Tobie oraz Twojej rodzinie do gustu i zjecie ją ze smakiem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!