Przepyszne kotlety mięsne – ten przepis zagości w Twojej kuchni na dłużej

Jeżeli szukasz inspiracji na pyszne i soczyste kotlety, to mam dla ciebie idealny przepis! Ta receptura wyróżnia się wyjątkowym smakiem, a dodatkowo jest szybka i łatwa w wykonaniu. Takie kotlety idealnie pasują do ziemniaków i surówki ze świeżych warzyw. Koniecznie wypróbuj i oceń sama!

Składniki, których potrzebujemy:

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 jajek
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • olej roślinny
  • sól oraz pieprz do przyprawienia

Sposób przygotowania:

Przygotuj mięso do smażenia – umyj je, osusz i rozbij tłuczkiem. Przed ubijaniem przykryj je folią spożywczą, aby się nie rozleciało. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Następnie dodaj do niego dwie łyżeczki musztardy i dokładnie wymieszaj.

Rozbite w kształt kotletów mięso posól i popieprz, a następnie natrzyj czosnkiem z musztardą. To połączenie jest prawdziwym sekretem naszego przepisu i gwarantuje niezwykły smak. Tak przygotowane mięso odłóż do lodówki, aby wydobyć głębię smaku.

Na głęboki talerz wbij jajka i ubij je z solą, a na drugi talerz wysyp mąkę pszenną. Zacznij obtaczać kotlety, najpierw w mące, potem w jajku, a następnie znów w mące i w jajku.

Na patelnię wlej olej roślinny i poczekaj, aż się zagrzeje. Smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron. Powinny mieć rumiany kolor. Prawdziwy smak przepisu bierze się z połączenia czosnku z musztardą. Koniecznie wypróbuj ten sposób i odkryj kotlety na nowo.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!