Smażone mięso po japońsku: Hit w mojej kuchni. Smak nie do opisania. Sprawdzony przepis

Ostatnio każdy z nas ma coraz mniej czasu – praca, szkoła, rodzina, mnóstwo obowiązków… Z tego względu często szukamy kulinarnych rozwiązań, które pozwolą nam ten jakże cenny czas zaoszczędzić.

Poniżej znajdziesz przepis na wyśmienite smażone mięso wieprzowe, które będzie znakomitym dodatkiem zarówno do obiadu, jak i do śniadania czy kolacji – przygotujesz raz, a możesz zajadać cały dzień!

Składniki:

  • ok. 600 g mięsa wieprzowego (np. szynka, łopatka lub karkówka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego (np. słonecznikowego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka skrobi
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania mięsa. Opłucz je, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na dosyć grube plastry. Teraz przygotuj marynatę.

Przeciśnij czosnek przez praskę (ewentualnie drobno posiekaj), a potem dodaj do niego przyprawy (cukier, kolendrę, gałkę muszkatołową oraz imbir) i wymieszaj. Na końcu dodaj skrobię i sos sojowy – jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Mięso zalej marynatą i odstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny (im dłużej mięso poleży w marynacie, tym bardziej aromatyczne i kruche ono będzie). Na patelni rozgrzej olej i smaż kawałki mięsa aż przybiorą złoty kolor.

Podawaj do obiadu z ziemniakami i surówką, bądź jako element kanapki lub sałatki na śniadanie i kolację. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!