You might also like
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie na półtwardo. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Do garnka wrzuć masło i rozpuść je, a następnie wymieszaj z łyżką mąki, nadal podgrzewając. W momencie, kiedy pojawi się biała piana, dodaj zimne mleko i sól, wciąż mieszając. Garnek zdejmij z ognia dopiero, gdy sos zacznie wrzeć.
Mięso pokrój na kawałki, posól i popieprz. Cebulę pokrój w pierścienie, ziemniaki w plastry, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Przygotuj formę do pieczenia i posmaruj ją olejem roślinnym. Na powierzchni ułóż warstwami kolejno: cebulę, mięso i ziemniaki. Wszystko polej sosem i posyp na wierzchu porządnie serem. Formę włóż do piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Smacznego!
Comments are closed.