Mięso w stylu kapitańskim: Szybko i pysznie. Mój hit na każdym przyjęciu

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie na półtwardo. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Do garnka wrzuć masło i rozpuść je, a następnie wymieszaj z łyżką mąki, nadal podgrzewając. W momencie, kiedy pojawi się biała piana, dodaj zimne mleko i sól, wciąż mieszając. Garnek zdejmij z ognia dopiero, gdy sos zacznie wrzeć.

Mięso pokrój na kawałki, posól i popieprz. Cebulę pokrój w pierścienie, ziemniaki w plastry, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Przygotuj formę do pieczenia i posmaruj ją olejem roślinnym. Na powierzchni ułóż warstwami kolejno: cebulę, mięso i ziemniaki. Wszystko polej sosem i posyp na wierzchu porządnie serem. Formę włóż do piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Smacznego!

Mięso można podawać jako posiłek do obiadu lub kolacji, podczas spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Zachwyci nie tylko rodzinę, ale i znajomych, z którymi warto podzielić się tym przepisem.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!