Ogórki z miodem oraz musztardą to idealny dodatek na grilla lub obiad. Przepis.

Ogórki to narodowy przysmak Polaków. Sprawdzają się rewelacyjnie zarówno zimą, jak w sezonie grillowym.

Przygotowanie marynowanych warzyw z miodem i musztardą jet banalnie proste. Sprawdź najlepszy przepis na przepyszne przekąskę, które pokochają Twoi goście!

Do przygotowania ogórki potrzebne są:

  • pół kilograma ogórków gruntowych
  • miód
  • woda
  • olej roślinny
  • ocet
  • sól
  • musztarda typu „Dijon”
  • garść koperku
  • ostra papryczka
  • kilka ząbków czosnku

Ogórki miodowe krok po kroku:

Przygotowane wcześniej ogórki należy dokładnie umyć i pokroić w plastry.

Następnie należy zabrać się za posiekanie papryczki chili i koperku. Trzy ząbki czosnku należy zetrzeć na jednolitą masę.

Ogórki, paprykę, koper i czosnek wymieszać w dużym naczyniu, a następnie zalać całość 25 mililitrami wody i taką samą ilością oleju roślinnego (można wykorzystać olej rzepakowy lub słonecznikowy).

Następnie dodaj 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę musztardy i szczyptę soli.

Misę należy przykryć szczelną folią i odstawić do lodówki. Czas marynowania powinien wynosić około półtorej godziny. W międzyczasie kilkakrotnie przemieszać całość.

Po schłodzeniu ogórki są gotowe do podawania.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!