Ptasie mleczko: pyszne delikatny deser jak w dzieciństwie. Rozpływa się w ustach i smakuje niepowtarzalnie

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego ale do sklepu jest zbyt daleko lub za oknem jest okropna ulewa możesz przyrządzić w domu coś co zaspokoi Twoje podniebienie.

Ptasie mleczko” jest proste ale musisz na nie trochę poczekać. Nie pozostaje nic, tylko zabrać się do pracy.

Aby przygotować wymarzony deser użyj:

  • 3 białka jaj
  • 50 gram masła
  • 140 gram cukru
  • 80 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 15 gram żelatyny w proszku
  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jeśli masz już wszystkie składniki, możesz zacząć słodką przygodę. Zacznij od zalania żelatyny wodą, pamiętaj żeby odłożyć ją na kilka minut. Weź folię spożywczą i wyłóż nią formę. Najlepiej o wymiarach (35/25 cm). Teraz rozpuść masło w mleku i poczekaj chwilkę.

Nie martw się, wykonałaś już połowę pracy. Pogrzej żelatynę i dodaj do niego cukier. Bardzo powoli mieszaj i pozostaw mieszaninę na chwilkę. Uważaj jednak aby żelatyna nie zagotowała się, ponieważ będziesz musiała zacząć od nowa.

Ubij białka na pianę (sprawdź czy jest dobrze ubita) i zacznij dodawać cukier. Kiedy już ubijesz biała dołóż żelatynę. Do przygotowanych białek dodaj mleko i masło a po wymieszaniu cukier waniliowy. Wlej zawartość miseczki do foremni i zależnie od tego w jaki czas chcesz przygotować deser włóż do lodówki najlepiej na całą noc lub na kilka godzin.

Po upływie tego czasu rozpuść czekolady w kąpieli wodnej, uważaj na jej temperaturę (czekolada nie może być za gorąca) i delikatnie oblej nią deser.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!