Te nadziewane pączki wychodzą zawsze miękkie i chrupiące. Zapach roznosi się po kuchni, nawet sąsiadka przyjdzie zjeść jednego

Jedną z bardzo fajnych i ciekawych potraw na deser są wyjątkowe pączki. Charakteryzują się one tym, że są chrupiące, miękkie oraz puszyste.

Bardzo fajnym pomysłem jest także dodanie nadzienia malinowego. Oczywiście w sezonie warto stosować świeże owoce, a zimą trzeba niestety używać mrożonych.

Najważniejszą kwestią jest odmierzenie odpowiedniej ilości oleju, która będzie zależała od objętości naczynia oraz ilości pączków, które mają być jednorazowo usmażone. Pączki należy wyjmować z oleju po uzyskaniu złotego odcienia.

Składniki do przygotowania pączków

  • 2 jajka
  • 500 mililitrów kefiru
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gramów malin
  • trochę soli
  • 10 gramów cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 500-600 gramów mąki pszennej

Jak zrobić?

Pierwszym krokiem jest wymieszanie jajek z solą, cukrem klasycznym oraz waniliowym. Do tej mieszanki należy wlać kefir oraz olej słonecznikowy, oraz wymieszać wszystko bardzo dokładnie. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia trzeba przesiać, a następnie zagnieść ciasto w takiej formie, aby nie lepiło się do rąk. Ciasto trzeba rozwałkować na roladki i pokroić na kawałki.

Każdy kawałek należy spłaszczyć dłonią i na środku umieścić maliny. Kolejno trzeba złączyć krawędzie oraz zwinąć ciasto w kulkę.

Do garnka należy dodać odpowiednią ilość oleju roślinnego i go rozgrzać. Pączki należy zanurzyć w tak rozgrzanym oleju i smażyć do momentu aż nie osiągną rumianego koloru.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!