Co jeśli masz ochotę przyrządzić naleśniki, ale niespodziewanie okazało się, iż brakuje Ci jednego składnika? Niech to będzie na przykład mąka. Czy wiesz, ze możesz wykonać pyszne naleśniki bez jej dodatki? Oto przepis.
Cukier wymieszaj z pięcioma jajkami. Dodaj do tego skrobię i wymieszaj starannie tak, aby nie było żadnych grudek. Wymieszaj z olejem słonecznikowym, mlekiem, po czym odstaw na około kwadrans. W międzyczasie nasmaruj patelnię olejem słonecznikowym i usmaż na niej naleśniki ale tylko z jednej strony.
Ze względu na konsystencję, ciasta nie należy przewracać. Przejdź do przygotowania nadzienia. Zetrzyj twarożek z cukrem. Aby urozmaicić nieco naleśniki, możesz dodać na przykład rodzynki lub mak.
Następnie dopełnij je nadzieniem z twarożku i zawiń w trójkąt lub zwykły rulon. Przełóż naleśniki do naczynia żaroodpornego i polej je z wierzchu stopionym wcześniej masłem i kwaśną śmietaną. Jeśli chodzi o ilość masła oraz śmietany, użyj w takiej ilości jak lubisz. Piekarnik rozgrzej do temperatury około 180 stopni i piecz danie około kwadransa.
Comments are closed.