Pyszny przepis -lepszy od tradycyjnego. Naleśniki marokańskie: smażone tylko na jednej stronie.

Naleśniki marokańskie to idealny przepis na oryginalną i nieco orientalną przekąskę. Naleśniki są nie tylko delikatne, ale również aromatyczne i pięknie wyglądają.

Dodatkową ich zaletą jest możliwość podawania ich na słodko i słono. Ich charakterystycznym wyglądem jest blady kolor i dziury.  Naleśniki tego typu są ogólnodostępne na ulicach Maroka, dzięki temu przepisowi przeżyjesz daleką przygodę w swojej kuchni.

Składniki na ciasto jakie będą nam potrzebne są następujące:

  • kasza manna – 1 szklanka,
  • mąka pszenna – 1 szklanka,
  • ciepła woda – 400 a nawet 450 ml,
  • jajo,
  • olej roślinny – 1 łyżeczka,
  • drożdże – 1 łyżeczka,
  • cukier – 1 łyżeczka,
  • soda – pół łyżeczki,
  • szczypta soli.

Do przygotowania sosu będą potrzebne:

  • miód – 6 łyżek,
  • masło – 70 g.

Do wysokiej miski wsyp: mąkę, kasze manną, drożdże, sodę i sól, wymieszaj i dodaj jajko, jeszcze raz wszystko pomieszaj.

Do tak przygotowanych składników wlej ciepłą wodę i olej i dokładnie mieszaj mikserem, przez około 2 minuty, do czasu powstania dość wodnistego ciasta.

Następnie przykryj ciasto i odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia.

Gdy ciasto odpoczywa przygotuj sos:

W garnku roztop masło i dodaj do niego miód, mieszaj do czasu aż składniki się połączą, pamiętaj aby nie doprowadzić do zagotowania sosu.

Po upływie wyznaczonego czasu wylewaj ciasto na środek patelni, która powinna być lekko rozgrzana, bez oleju. Tak przygotowane naleśniki smażymy na lekkim ogniu, do uzyskania lepkiej i wysychającej góry naleśnika.

Jeśli zaczynają na górze pojawiać się dziury jest to czas na ściągnięcie naleśnika z patelni.

Pamiętaj naleśniki smażymy tylko z jednej strony!

Gotowe naleśniki podajemy z sosem miodowy na słodko, ale możemy posypać je startym serem żółtym i ziołami wówczas uzyskamy doskonały dodatek do zupy lub gulaszu.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!