Już od wielu lat rządzą na stole. Pamiętam, że już moja prababcia je robiła dla mnie, a teraz ja robię je dla swoich dzieci wspominając miłe chwile z dzieciństwa. Naleśniki możemy podać zarówno jako pyszny obiad, jak i królewską kolację. Ich smak zachwyca, więc musisz ich spróbować!
Na początku trzeba ubij za pomocą miksera 4 jajka z cukrem i solą w misce (najlepiej głębokiej). Później dodaj do nich 600 ml mleka, mąkę oraz olej słonecznikowy. Pamiętaj, by dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z przygotowanego ciasta usmaż możliwe najcieńsze naleśniki.
Naleśniki przekrój na połowę i ułóż na wszystkich porcję nadzienia, a na koniec zawiń w trójkąt. W kolejnym etapie ubij za pomocą widelca 50 ml mleka, 3 jajka i sól. Naleśniki obtocz w przygotowanym cieście i usmaż na patelni na małym gazie na rozgrzanym oleju słonecznikowym.
Comments are closed.