Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie. Prosty, pyszny przepis. Tak dobrych naleśników jeszcze nie jadłaś.

Prosty i pyszny przepis na naleśniki!

Potrzebna składniki:

  • mąka pszenna – 300 g
  • jajka – 4 sztuki
  • mleko – 750 ml
  • twaróg półtłusty – 250 g
  • waniliowy serek homogenizowany – 400 g
  • cukier –  2 łyżki
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku), bez cukru
  • śmietana kremówka 30% – 150 ml
  • maliny – 400 g, świeże lub mrożone
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • woda – 2 łyżki
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Miękkie i delikatne naleśniki, w których wyczuwalna jest nuta wanilii, w towarzystwie aromatycznego sosu malinowego, to przepis, którego każdy powinien spróbować. Z pewnością zapadnie w pamięć!

Zaznaczam jedynie, że zmodyfikowałam przepis, zamieniając ciasto naleśnikowe na takie, które robię od wielu lat i zawsze mi wychodzi. Dość wstępu, czas na przygotowanie tego pysznego dania!

Pierwszym krokiem jest usmażenie naleśników. Łączymy ze sobą mąkę, mleko i trzy jajka, tak, żeby powstało gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej. Przy smażeniu pierwszego naleśnika wykorzystujemy odrobinę oleju, a wszystkie następne smażymy już bez niego. Uwaga – naleśniki muszą być bardzo cienkie, z podanej ilości składników, powinno wyjść ok 12-13 sztuk.

Czas na przygotowanie masy serowej. Zaczynamy od dokładnego zmiksowania twarogu, za pomocą miksera albo blendera, tak, żeby całość nabrała kremowej konsystencji. Do twarogu dodajemy serek homogenizowany, łyżkę budyniu i łyżkę cukru. Całość mieszamy, aż powstanie gładka masa.

Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę serowej masy. Następnie, zawijamy naleśniki w rulony. Wszystkie ruloniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, tak, żeby nie było między nimi żadnych przerw. Powinny nam powstać dwie warstwy zwiniętych w rulon naleśników.

Robimy masę śmietanową, którą zalejemy naleśniki. Pierwszym krokiem jest rozbełtanie jajka widelcem. Następnie dolewamy do niego kremówkę, dosypujemy resztę budyniu i cukru. Mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki.

Ułożone w naczyniu naleśniki, zalewamy masą śmietanową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy mniej więcej pół godziny, do czasu, aż masa śmietanowa zgęstnieje i będzie wyglądała na ładnie zapieczoną.

Kiedy naleśniki są w piekarniku, przygotowujemy sos malinowy. Maliny podgrzewamy do momentu, w którym zaczną się rozpadać. Dosładzamy do smaku. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżkami wody, a następnie całość przelewamy do gorących owoców.

Sos gotujemy przez chwilę, non-stop mieszając. Dla uzyskania gładszej konsystencji, całość można zblendować.

Przed podaniem, naleśniki posypujemy cukrem pudrem i polewamy (ciepłym lub zimnym) sosem malinowym. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!