You might also like
Po pierwsze, należy wiedzieć, że do zrobienia domowego jogurtu można użyć nawet niewielkiej ilości mleka kupionego w lokalnym sklepie. Można też kupić mleko bezpośrednio od rolnika na rynku. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową, zanim przelejesz je do rondelka.
Doprowadzić mleko do wrzenia. Garnek powinien być ustawiony na średnią lub połowę mocy, a całość powinna się gotować przez co najmniej 15 minut. Po zagotowaniu mleka wyłączyć ogień i przełożyć do słoików. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury 45 stopni.
Temperaturę mleka można łatwo sprawdzić za pomocą termometru lub termometru kuchennego. Następnie z każdego słoika z mlekiem odmierz 1 łyżkę stołową i przelej ją do osobnej miseczki. Następnie dodaj drożdże do każdego słoika z mlekiem i umieść je w osobnej misce.
Dokładnie wymieszaj, aż drożdże całkowicie rozpuszczą się w mleku. Mieszanka powinna być równomiernie rozprowadzona w każdym słoiku. Każdy słoik należy przykryć papierowym ręcznikiem.
Słoiki należy przykryć kocem lub ręcznikami kuchennymi i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. Jogurt będzie gotowy następnego dnia rano. Następnie należy usunąć ręczniki kuchenne lub koc i zakręcić słoiki.
Comments are closed.