You might also like
Przepis jest sprawdzony przez wiele lat i jest naprawdę bardzo smaczny. Pączki te charakteryzują się także tym, że są naprawdę bardzo szybkie w przygotowaniu. Jest to naprawdę doskonała przekąska, która przypadnie do gustu praktycznie każdemu.
Pierwszym krokiem jest wymieszanie jogurtu, jajek, soli oraz cukru w większej misce. Do tego dodajemy sodę oczyszczoną oraz przygotowane 3 łyżki oleju. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Do tak powstałego ciasta powoli dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto, które uzyskamy, powinno być miękkie i elastyczne.
Jeśli coś nie wyszło, to można dodać mąki, jogurtu lub mleka w zależności od potrzeb, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na około 25 minut. Po tym czasie dzielimy je na 2 połówki i rozwałkowujemy do grubości około 1 centymetra.
Teraz warto wziąć szklany kubek i wycisnąć pierścienie, a w każdym z nich wyciskamy kolejny pierścień. W ten sposób uzyskujemy klasycznego pączka z dziurką. Następnie pączki smażymy na patelni aż do czasu gdy się zarumienią. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik i sypiemy cukrem pudrem. Smacznego.
Comments are closed.