Poznaj tą wyjątkową marynatę: To tylko chwila roboty. Pyszna przekąska z pieczarek.

Smakowita pieczarkowa przystawka – szybko znika ze stołu! Potrzeba tylko 0,5 kg świeżych grzybów, odrobinę papryczki chilli i przyprawy i mamy wyśmienitą przekąskę! Łatwo, błyskawicznie i pysznie – zapraszam do wypróbowania.

Potrzebne będzie:

  • 500 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki (natki)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 lyżki oleju słonecznikowego
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka tymianku
  • sól do smaku
  • pieprz (czarny mielony) do smaku
  • 1 papryczka chilli

Jak zrobić przekąskę pieczarkową?

Obierz czosnek i wyciśnij przy użyciu praski. Podziel przeciśnięty czosnek na 2 części. Pierwszą połowę podsmaż na patelni z olejem słonecznikowym. Dodaj chilli i podsmażaj, aż czosnek się zrumieni. Oczyść i umyj grzyby, dodaj na patelnię. Dolej ocet balsamiczny i sos sojowy. Lekko wymieszaj i posyp pieprzem i solą, podsmażaj ciągle mieszając. Po usmażeniu przypraw grzyby ziołami.

Co sądzisz o tym szybkim przepisie na pyszne, smażone pieczarki? Moim zdaniem, jest idealny dla zabieganych, którym zależy na czasie, ale też dla wszystkich miłośników grzybów. Przekąska pieczarkowa świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Podziel się tym przepisem ze znajomymi, na pewno się im spodoba!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!