You might also like
Mięso dokładnie umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, a następnie włożyć do miski. Następnie kurczaka posypać pieprzem mielonym oraz solą, po czym wetrzeć dokładnie przyprawy. Do osobnej miski wlać sos sojowy i olej, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, 3 łyżeczki miodu oraz czarny pieprz.
Wszystko dobrze wymieszać, aby połączyć składniki ze sobą, po czym mieszanką oblać udka kurczaka i wsmarować porządnie. Przykryć talerzem i wstawić do lodówki na dwadzieścia minut celem przeniknięcia przypraw w głąb mięsa.
Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić na grubsze kawałki i ułożyć na dnie naczynia przeznaczonego do pieczenia lub miski. Dodać soli, niewielkiej ilości wody i piec czterdzieści minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Wlać na patelnię nieco oleju i dorzucić obrany wcześniej czosnek.
Usmażyć grzyby pokrojone w plasterki na cebuli do miękkości. Dodać pieprzu i soli wedle upodobań, po czym ułożyć na ziemniakach. W następnym kroku wymieszać pieprz z jajkiem, startym twardym serem i śmietaną. Mieszankę ułożyć na pieczarkach i ziemniakach, po czym umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec następne dwadzieścia, dwadzieścia pięć minut.
Ostatnim krokiem, jaki należy wykonać, aby przygotować to smakowite danie jest natarcie udek kurczaka resztą marynaty i pieczenie ich końcowych dziesięciu minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Danie gotowe, można podawać.
Comments are closed.